Pengalaman Menarik di Jeju Dan Seoul Korea

Assalamulaikum dan selamat pagi semua. Dah lama tak update blog. Post kali ni AA nak kongsi pengalaman AA dan family di bumi Korea selatan.

 

πŸ‡°πŸ‡·Tiket
✈️Air Asia KUL-JEJU (return)+ luggage 40kg + mkn 3x + insurans + infant = RM2126 (bole baget lg cr tiket murah2 xya mkn pon xpe, luggage 20kg pon ok travel insuran wajip ambik)
✈️T-way tiket JEJU-SEOUL (return) free luggage 30kg =RM257 (2org-azfar free)

πŸ‡°πŸ‡·Hostel /guesthouse (8mlm)=RM1000
Kt seoul 2 malam kami ambik star hostel myeondong family complete ada private dapor n mesin basuh. Depan hostel kami stesen chungrong.

Kt jeju Kami stay kt setiap daerah yg kami singgah jd xbuang masa nk balik kt hotel yg sama. Ada 4 gesshouse/hostel lau nak detail pm.

πŸ‡°πŸ‡·Tiket everland + bas dari myeyondong ke everland return (beli online kt klook)=RM353 (2org azfar free)

πŸ‡°πŸ‡·Transsport
Kt Seoul kami guna tren, bas, taxi semua guna T-money kami topup 2kad 60,000krw. Last day ada balance refund kt 7E airport jeju.

Kt jeju sewa kereta ngan AJ car rental bayaq kt sana RM480 Kami booking Kia morning je sebab nk jimat petrol tp masa sampai depa bg Kia K3 adusss sabaq je petrol guna 65,000krw 5hari pusing jeju. Carseat utk azfar RM37 guna 5hari.

Drive sebelah kiri ye abam stedy je ok je kut. Kete guna gps masukkan no tepon location nak pi kalau gps tu xbole trace hampa guna app naver map. Kalau hampa xmau sewa kete nek bas pon boleeee.

πŸ‡°πŸ‡·permit kereta ambik kt jpj = RM150

πŸ‡°πŸ‡·parking murah je around 2000krw. Ada yg parking free. Tiket masuk & parking kami abis around RM100 ++

πŸ‡°πŸ‡·Β udo island
Tiket feri 2org 15,000krw kete bole je bwk masuk. Tp leceh la kami nk try nek moto santai2 sewa moto 2jam 20,000krw sempat je pusing pulau kecik tu. Kalau hampa nk hiking or masuk gua pon bole yee kt sini.

πŸ‡°πŸ‡·Internet
Kt seoul guna wifi hotel laju baq anggg tenet depa. Pastu guna public wifi jimat.
Kt Jeju guna u-mobile rooming Rm50 guna 5 hari.

πŸ‡°πŸ‡·Β makan
Kt seoul kami xde masalah bnyak restoren halal pilih je 1set harga above 7,000k (mkn sorang) kt jeju masalah besaq kt jeju city ada je restoren muslim frendly harga 1set 35,000krw above (mkn 2org). Kami masak jgk bwk sadin, mycef, seronding. Malas masak oder je bege udang kt mekdi murah 1set 5000krw. (bawak la 3in1 nescafe atau milo) kalau lapar tgh malam boleh minum air.

Total lossΒ πŸ’ΈπŸ’Έ(exlude makan & shopping) RM5200 – 9 hari 8 malam (2 dewasa 1 baby)

15 oct 18 ( isnin)
✈️6.40am :Departure from klia
✈️1.40pm : arrive jeju
🏨Checkin Champion hotel, jeju town
🚢dongmun market kami pi jln kaki je dekat sangat ngan hotel.

16 oct 18(selasa)
✈️8.45am: Departure from jeju to gimpo airport seoul.
πŸš†10am :dr gimpo ambik tren ke seoul station pastu tukar tren ke chungrong sampai terus chekin star hostel myeondong Family.
🚌2pm : naik bas no 5 kale bas hijau ke namsan tower. Dari namsan tower ambik bas no 3 ke itaewon.
πŸš†9pm : balik hotel guna tren

17 oct 18 (rabu)-Everland
🚌9.40am: tunggu bas di subway line 4,
Myeondong station exit 2
🚌9.30pm: return to myeondong
🚢Jalan2 kt myeongdong street cari makan pastu tapau bwk balik hostel.

18 oct 18 ( khamis)
πŸš–7am: myeondong market Kwanjang market (open 6am) kami nek taxi je nk cepat.
✈️5.35pm: depart to jeju
✈️6.45pm: arrived jeju -pickup kereta
🏨9pm: late checkin

19 oct 18 (jumaat)
🚘mysterious road +8264-750-7059
🚘kitchen oz lepak ngopi ambik gambaq lalang pink, lalang pink ni ada masa autumn je ye musim lain xpasti.
🚘sinchang windmill coastal (kene pakai naver map)
🚘sanbangsan mountain & yongmeori coast +8264-794-2940
🚘singgah beli limau 10,000krw minta izin owner nak bergambar.
🚘tedy bear museum +8264-792-6114
🚘check in gudeok guesthouse, Seogwipo

20 oct 18 (sabtu)
🚘cheonjlyeon falls & jeongbang fall
🚘mount hallasan
🚘sangumburi crater +8264-783-9900 (xpi pon xpe tepi2 jln bersepah lalang camtu)
🚘checkin Preun Jeju Pension ,Seongsan IIchulbong

21 oct 18 (ahad)
🚒 masuk udo island
🚘 Folk village
🚘 jeomul forest (pine tree forest)

22 oct 18 (isnin)
🌞 tengok sunrise kt seongsan iLcubong (5minit je bukit ni dr gesshouse kami jln kaki pon bole)
🚘maze land
🚘jeju swiss village
🚘Ecoland

23 oct 18 (selasa)
🚘woljeongri beach, return kereta gerak ke jeju airport balik malaysia

Ni itinerary kami di sana. Dan AA akan update selepas ni

Robocar Poli

One thought on “Pengalaman Menarik di Jeju Dan Seoul Korea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge